Föregångerskan – teater

En kvinna klädd i äldre kläder på en scen.

I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom kampen för kvinnlig rösträtt; Gulli Petrini, detta i form av en monolog framförd av Catherine Westling.

Gulli Petrini var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i ”Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt – LKPR”, vilken bildades 1902. Hon var lärare i Växjö, där hon också blev ordförande i lokalavdelningen av LKPR. Gulli var en radikal fritänkare och hon blev avskedad då hon undervisade om evolutionsläran, vilket i det konservativa och religiöst präglade Växjö inte sågs med blida ögon. Hon blev kvar i Växjö i drygt 10 år. Hon arbetade fram till 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet, för LKPR på heltid som resande talare o agitator. Gulli ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets.

Föregångerskan är en monolog skriven av Lisa Lindén, i regi av Karin Enberg och med musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa m. fl.

Fira demokratin

Föreställningen är en del av programserien kring Fira demokratin!

25 september 2019

Regionmuseet

100 kronor

Biljett köps enklast via Nortic