Ett alldeles ovanligt vanligt liv

Den historiska dokumentären "Ett alldeles ovanligt vanligt liv" skildrar något väldigt unikt - en alldeles vanlig kvinna. Filmen tar oss med på en tidsresa genom svenskt 18–1900-tal. Historien spinner kring Betty Happstadius och bygderna i nordöstra Skåne.

Bettys 104:åriga liv kom till stor del att präglas av den svenska torvindustrins uppgång och fall.

En industri som under några korta perioder blev en viktig del av svensk energiproduktion när de båda världskrigen orsakade stora problem.

Regissören Bengt Grewin presenterar en varm och kärleksfull berättelse om sin mormors uppväxt och livsvillkor vid förra sekelskiftet. Betty växte upp vid en av Sveriges största torvmossar, Vakö, samma mosse som Harry Martinsson skildrar i sin bok ”Vägen ut”. Under hela sin uppväxt fick Betty slita på gården där hemma, vilket gjorde att hon bestämma sig för att inte bli bondhustru.

Många års gediget researcharbete har givit denna pärla till berättelse, som ger en fin inblick i en helt vanlig kvinnas levnadsvillkor, när både tåget och industrin kom till den svenska landsbygden.

Internationella kvinnodagen

Detta är ett av två evenemang vi har för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Strax innan visningen av Ett alldeles ovanligt vanligt liv föreläser advokat Ulrika Rogland. Läs mer om föreläsningen.

08 mars 2019

14.00–
16.00

Regionmuseet

Fri entré