Biskop Johan Tyrberg om Sophie Scholl

En prästklädd man sitter med en bok bredvid en bokhylla.

Biskopen i Lunds stift, Johan Tyrberg kommer till Regionmuseet och håller ett föredrag med titeln Vad kan en enda människa göra? med utgångspunkt i Sophie Scholl och hennes kamp mot nazismen.

Sophie Scholl var student och medlem i den tyska motståndsgruppen Vita Rosen som på fredlig väg gjorde motstånd mot nationalsocialismen i Tyskland under andra världskriget. Hon, hennes bror och ytterligare en person som deltog i kampen tillfångatogs och avrättades 1943.

Programmet arrangeras med anledning av vår utställning We Have a Dream, en utställning om mod, medmänsklighet och människans rättighet.

» Läs mer om utställningen.

Sensus och Vi måste prata

Sensus är medarrangör till detta som en del under parollen "Vi måste prata", en kraftsamling Sensus gör för demokratin från norr till söder.

Över hela landet växer engagemanget för demokratin. Samtal, seminarium, teateruppsättningar, podcasts, bloggar och mer. Det pratas som aldrig förr!

Samtal handlar inte bara om att prata, utan också om att lyssna. På så vis kan vi överbrygga klyftorna, genom dialog. Sådan är demokratin, det är inte fel att ha olika åsikter, men samtalet måste respekteras.

Samtidigt som många känner oro inför framtiden finns det gott om hopp! I samband med detta upprop så har det kommit ut en bok. Handbok för demokrater som har sålt i nästan 10000 exemplar. En storsatsning på demokratisk dialog, utifrån ett 20-tal namnkunniga författares perspektiv.

Till detta finns det ett hundratal författare, forskare, föreläsare, folkbildare och kulturpersonligheter som reser runt i landet för att tala och inspirera. Syftet är att väcka samtal kring demokratins ställning och att mana till ett fördjupat engagemang.

Bildcredit

Martin Lindeborg

03 februari 2019

14.00

Regionmuseet

Fri entré

Begränsat antal platser, boka din gratisbiljett från och med 8/1. BIljetterna bokas i museets reception, antingen via ett besök eller ring på 044-13 52 45.

Medarrangör

Logotyp för studieförbundet Sensus. Texten Sensus i rött.