Invigning Romska smycken

Invigning av vandringsutställningen Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva.

Utställningen kommer att invigas av Erland Kaldaras från Romska Kulturcentret i Malmö. Vi har haft ett långt samarbete med kulturcentret och vi har gjort den här utställningen tillsammans med dem.

På invigningen blir det även skapande verkstad där barn kan prova på romskt hantverk. Dessutom bjuds det på romsk dans samt dryck och tilltugg.

Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva berättar om det fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som finns kvar i Sverige idag. De utgör en kulturhistorisk skatt som nästan gått förlorad.

Om utställningen

Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller. Allt från knivar och enklare vardagsföremål till de vackraste smycken i guld och silver kunde de underhålla och tillverka och många svenskar blev beroende av deras kunskaper inom förtenning och smide. I utställningen kommer ett flertal unika romska föremål att ställas ut.

» Mer om utställningen.

08 december 2018