Astrid Lindgren och individens ansvar

”Det finns saker man måste göra även om man är rädd. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Det vet Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta”, när han drar i strid mot tyrannen Tengil fastän han är så rädd att han både gråter och skakar, och det visste Astrid Lindgren.

Under sin livstid blev Astrid Lindgren en förebild för miljontals människor i fråga om självständigt tänkande och civilkurage. Vilka erfarenheter formade hennes inställning? Var fick hon kraften ifrån och vilket uttryck tog den sig i böckerna och i det personliga livet?

Lena Törnqvist, litteraturvetare, bibliotekarie och Astrid Lindgren-kännare, har ägnar merparten av sitt yrkesliv åt Lindgrens liv och författarskap. Under nära tio år katalogiserade hon ensam det omfattande Lindgren-arkivet (ca 150 hyllmeter) i Kungl. biblioteket. Hon har också skrivit och redigerat flera böcker, varit projektledare för utställningar och är en av grundarna av Astrid Lindgren-sällskapet. I föredraget funderar hon över Astrid Lindgrens betydelse och unika ställning i det svenska samhället.

Utställningen Hela världen brinner 11/2–20/5 2018

Fotocredit