Kulturnatt Kristianstad

En spännande mötesplats för människor och kultur i Kristianstad! Vi bjuder på musik, film, radiobio, silver, sagor, konstinstallationer, konstperformance med mera. Välkomna!

Fredag 20/5

17.00–00.00 Ingemar Grönroos visar silverföremål

Den lokala silversmeden Ingemar Grönroos visar sina silverförelmål i Minnesluckan

17.00 Radiobio på Filmmuseet

Sveriges Radio P4 Kristianstad arrangerar tillsammans med Regionmuseet/ Filmmuséet i Kristianstad en gemensam lyssning av P4 Kristianstad-dokumentären Saknad, som är skapad av radiojournalisten Linda Evereus. Under radio-bion kommer dokumentären att presenteras av publikredaktör Jenny Johnsson Roos och efter lyssningen svarar Linda Evereus på publikens frågor. Biljetter är gratis och kan beställas genom att mejla radiobio@sverigesradio.se. Max 2 biljetter per person kan beställas.

17.00 och 18.00 Se konsten på Rådhus Skåne

I Rådhus Skåne finns ett stort antal konstverk. Är du nyfiken och vill veta mer om konsten så passa på och följ med på en vandring i byggnaden. Förhoppningen är att konsten ska väcka tankar, känslor och diskussioner. Två visningar. Visningen tar ca 60 min.
Max 20 personer/visning. Föranmälan i Rådhuset reception fr.o.m 16/5. Alla som följer med på visningen måste skriva upp sig på en lista innan visningen börjar.

18.00–20.00 On Duty - Konstperformance med Beatrice Johansson

Nidbilden av kulturarbetaren är en pretentiös person som bara sitter och "skräpar". Någon som inte drar sitt strå till stacken. Konstnären Beatrice Johansson bjuder därför in till en dialog om ekonomi, konst och livet.

19.30 Invigning Det stora soprumsnöjet – Christoph och Sebastian Mügge

Konsthallen intas på Kulturnatten av en stor lekfull och färgstark installation i form av ett tivoli. Det är Christoph och Sebastian Mügge´s konstnärlig tolkning av ett fiktivt soprum uppbyggt av återvunnet material. Efter invigningen konstnärsamtal med Kristina Möster Nilsson. Läs mer om Det stora soprumsnöjet.

19.30 Johannes Nyholm introducerar Jätten.

Regissören Johannes Nyholm introducerar visningen av sin guldbaggevinnande film Jätten. Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skiljdes från sin mor som barn, men är fast besluten att återförenas med henne. För att nå sitt mål tar Rikard hjälp av boule och en 50 meter lång jätte… Efter filmen följer ett publiksamtal med Johannes Nyholm.

21.30 Berättelser från Malmö / Sounds of Exile

På Regionmuseets utegård visas musikdokumentären Berättelser från Malmö, följt av en livekonsert med två av filmens huvudpersoner - Jafar Alkhaffaf och José Pereelanga. I filmen får vi höra invandrade musiker och deras egna upplevelser av hur musiken kan bidra till integration och fungera som en läkande kraft. Särskilt fokus är på Malmö, som för många har blivit en symbol för västvärldens strävan för ett mångkulturellt samhälle.

22.00 Johannes Nyholm visar kortfilmer på Filmmuseets terass

Guldbaggebelönade regissören Johannes Nyholm visar några av sina kortfilmer utomhus på Filmmuseets terass. Vid dålig väder flyttar visningen in till Filmmuseets biograf.

Lördag 20/5

11.00–19.00 Ingemar Grönroos visar silverföremål

Den lokala silversmeden Ingemar Grönroos visar sina silverförelmål i Minnesluckan.

11.00 Sopkommissionen

Sopkommissionen får ett brev från en förtvivlad flicka som skriver att hela hennes stad håller på att bli förstörd av sopor.

Kan Sopkommissionen hjälpa henne? Ja så klart, Asta Post, sopdetektiv, rycker ut! Tillsammans med sina vänner löser Asta Post det mystiska fallet med de osorterade soporna och på vägen får det elaka Sopmonstret flera nya vänner.

13.00–16.00 Gör dina egna naturliga hudvårdsprodukter

Workshop i att göra egen deodorant och egen bodyscrup av naturliga ingredienser. Genomgång av hur produkterna tillverkas ungefär en gång i timmen och löpande för de som droppar in. Tillsammans med Naturskyddsföreningen.

13.00–16.00 återSKAPA - Drop-in Art

Välkommen att laborera och bygga med nya spännande material! återSKAPA Drop-in Art har skapande verkstad för alla, stora som små. På Konsthallen ger återSKAPA möjlighet till att fritt skapa tillsammans på tema tivoli.

14.00–15.00 Bamsesagor med Flisa och Arnold Äventyraren.

Museets egen Flisa läser Bamsesagor tillsammans med Arnold äventyraren. Arnold är nog mest känd för sittKannibalmuseum utanför Önneköp.

20 maj 2017

Regionmuseet

Fri entré

Kulturnatt Kristianstad

Med över 190 programpunkter har Kulturnatt Kristianstad något för alla. Se hela programmet på kulturnattkristianstad.selänk till annan webbplats